Lutwyche Road - Anglepoise Projects

Lutwyche Road

Project: Lutwyche Road, Forest Hill,

London Architecture & Interior: Studio BAM!  

General Contractor: Construart Ldt

Photos: Adrian Pope, Niki Borowiecki

Architects Tom Borowiecki and Rocky Marchant of Studio BAM! were commissioned to create this clever “gap” home in a Victorian end-of-terrace garden adjacent to the owner’s house in South-East London. Addressing the brief for “something different, dynamic and creative, which would be warm and light, with a sense of the outdoors but not a glass box”, the principle of a long, light-filled house with a glass-sided internal courtyard quickly evolved. Mindful of the need for a low-energy passive-type house, a condition of the mortgage, the architects created a wooden-framed structure with sedum roof, heat-exchange system and extensive insulation, largely fabricated off-site. Materials were carefully considered - from the dark, burnt cedar exterior chosen as a counterpoint to the neighbouring Victorian buildings, to the terrazzo floor, galvanized pipework and bespoke steel-framed kitchen inside. Four Type 75™ lights inserted on a shelf above the kitchen work surface are a masterful finishing touch, providing focused light where most needed, their graphic form echoing the quasi-industrial aesthetic of the building. In the space of a year from start to finish the new home was ready for occupation. A notable achievement.